Παναγιώτης Γιαννακόπουλος

Σύνδρομο Προσθίου Μεσόστεου

Σύνδρομο Προσθίου Μεσόστεου

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΜΕΣΟΣΤΕΟΥ ΝΕΥΡΟΥ

(ANTERIOR INTEROSSEOUS NERVE COMPRESSIVE NEUROPATHY)

 

Το Μέσο Νεύρο σχηματίζεται στο βραχιόνιο πλέγμα από την 5η, 6η και 7η αυχενική ρίζα, με κύρια συμμετοχή της Α6. Πορεύεται στη έσω επιφάνεια του βραχίονα και στη πρόσθια επιφάνεια του αντιβραχίου. Είναι μικτό νεύρο, που σημαίνει ότι έχει αισθητική και κινητική λειτουργία. Στο επίπεδο του αγκώνα δίδει ένα κλάδο, που λέγεται πρόσθιο μεσόστεο νεύρο και έχει αμιγώς κινητική λειτουργία παρέχοντας νεύρωση στον εν τω βάθει καμπτήρα του δείκτη και στον μακρό καμπτήρα του αντίχειρα. Στη συνέχεια πορεύεται προς τον καρπό παρέχοντας αίσθηση στη παλάμη και σε ορισμένους μυς του θέναρος. Το Μέσο νεύρο κατά τη πορεία του από το βραχιόνιο πλέγμα στο χέρι, είναι δυνατόν να πιέζεται σε συγκεκριμένες ανατομικές περιοχές. Η περισσότερο συχνή περιοχή είναι ο καρπός, προκαλώντας το Σύνδρομο του Καρπιαίου σωλήνα. Σπανιότερα πιέζεται στη περιοχή του αγκώνα, όπου είναι δυνατόν να πιέζεται ο κύριος κορμός του νεύρου (Σύνδρομο Πρηνιστή), ή το πρόσθιο μεσόστεο νεύρο (Σύνδρομο Προσθίου Μεσόστεου)

Η συχνότερη αιτία που ασκεί πίεση στο πρόσθιο μεσόστεο νεύρο είναι η τενοντώδης μοίρα της εν τω βάθει κεφαλής του στρογγύλου πρηνιστή (ένας μυς στη περιοχή του αγκώνα που συμμετέχει στις κινήσεις πρηνισμού του αντιβραχίου). Άλλα αίτια είναι η ευμεγέθης απονεύρωση του εν τω βάθει καμπτήρα των δακτύλων, επικουρικές μοίρες των μυών της περιοχής, άλλες ανατομικές παραλλαγές καθώς και η θρόμβωση των αρτηριών του Μέσου νεύρου. Σε ένα μικρό ποσοστό είναι δυνατόν να συνυπάρχει και Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (double – crush syndrome).

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Το σύνδρομο Προσθίου Μεσόστεου εμφανίζεται αποκλειστικά με μυϊκή αδυναμία του αντίχειρα και του δείκτη, χωρίς να υπάρχουν αισθητικές διαταραχές και μουδιάσματα. Είναι χαρακτηριστική η αδυναμία του ασθενούς να σχηματίσει κύκλο με το χέρι του (OK sign) χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη. Ο πόνος, επίσης, απουσιάζει εκτός αν συνυπάρχει πίεση του μέσου νεύρου και σε άλλες περιοχές (σύνδρομο Καρπιαίου σωλήνα, σύνδρομο πρηνιστή). Υπάρχει πιθανότητα και για αδυναμία του τετράγωνου πρηνιστή, ενός μυός που βρίσκεται στο περιφερικό άκρο του αντιβραχίου και που συμμετέχει στον πρηνισμό αυτού και ελέγχεται με ειδική δοκιμασία.

Το ηλεκτρομυογράφημα είναι πιθανόν να αναδείξει τη πίεση του Πρόσθιου μεσόστεου νεύρου στον αγκώνα, αλλά συχνά δεν είναι ακριβές στη διάγνωση. Προσφέρει όμως χρήσιμες πληροφορίες στις περιπτώσεις διπλής πίεσης του μέσου νεύρου σε διαφορετικές περιοχές. Ο απλός ακτινολογικός έλεγχος είναι χρήσιμος  για την αναζήτηση πιθανής οστικής παθολογίας. Περαιτέρω έλεγχος με μαγνητική τομογραφία κρίνεται απαραίτητος, καθώς θα αναδείξει τους απονευρωμένους μυς και σε επιλεγμένες περιπτώσεις θα διαγνώσει χωροκατακτητική εξεργασία στη περιοχή.

Στη διαφορική διάγνωση θα πρέπει να δοθεί προσοχή στη ύπαρξη Αυχενικού Συνδρόμου, Συνδρόμου Θωρακικής Εξόδου, παθολογιών του Νευρικού συστήματος, καθώς και αυτοάνοσων νοσημάτων (ρευματοειδής αρθρίτιδα) που μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξεις τενόντων και σε ψευδο-παράλυση.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία του συνδρόμου προσθίου μεσόστεου πρέπει να είναι καταρχήν Χειρουργική, καθώς η επί μακρόν νευρική δυσλειτουργία είναι πιθανόν να δημιουργήσει μόνιμες βλάβες στους ανάλογους μυς. Παρόλα αυτά προτείνεται και η συντηρητική θεραπεία με ανάπαυση, ακινητοποίηση του αγκώνα σε 90° κάμψη για μεγάλο χρονικό διάστημα (8-12 εβδομάδες) και με λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.  Αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας (όταν αυτή έχει επιλεγεί ως πρώτη γραμμή θεραπείας), θέτει επίσης την  ένδειξη για Χειρουργική θεραπεία. Κατ΄αυτήν, διερευνάται το μέσο νεύρο και ο κλάδος του πρόσθιου μεσόστεου στη περιοχή του αγκώνα και αναιρείται οιαδήποτε πίεση στο νεύρο. Από κάποιους χειρουργούς προτείνεται η διατομή της καταφύσεως του στρογγύλου πρηνιστή, αλλά δεν τυγχάνει της καθολικής αναγνώρισης καθώς είναι πιθανόν να υπάρχουν περισσότερα του ενός σημεία πίεσης. Η επέμβαση γίνεται με περιοχική αναισθησία και δεν απαιτείται νοσηλεία. Η χρήση του χεριού επιτρέπεται άμεσα και συνιστάται η πλήρης επάνοδος στις δραστηριότητες σε ένα μήνα.

Στις περιπτώσεις με συνοδό πίεση του Μέσου νεύρου και στον καρπό (Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα), συνιστάται η ταυτόχρονη αποσυμπίεση και των δύο περιοχών.

Η ανανεύρωση των παράλυτων μυών αναμένεται σε χρονικό διάστημα 3-6 μηνών. Ο χρόνος από την εμφάνιση της μυϊκής αδυναμίας μέχρι την χειρουργική θεραπεία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα καθώς μακροχρόνια πίεση οδηγεί συχνά στη μόνιμη βλάβη των μυών. Στη περίπτωση αυτή εφαρμόζονται ειδικές επεμβάσεις για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του χεριού.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest