Παναγιώτης Γιαννακόπουλος

Προετοιμασία για μια Χειρουργική Επέμβαση

Προετοιμασία για μια Χειρουργική Επέμβαση

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Για να υποβληθείτε στη χειρουργική επέμβαση που επέλεξε ο Χειρουργός σας για τη θεραπεία του προβλήματός σας είναι σκόπιμο να γνωρίζετε τη διαδικασία του χειρουργείου σας και είναι απαραίτητο να τηρήσετε τις οδηγίες που σας έδωσε ο γιατρός σας και η ομάδα του.

  • Θα πρέπει να μην φάτε, ή πιείτε, τουλάχιστον 6 ώρες πριν τη προγραμματισμένη χειρουργική σας επέμβαση
  • Εάν, για οποιοδήποτε λόγο παίρνετε φάρμακα, είναι απαραίτητο να τα αναφέρετε στον Χειρουργό σας, και στον Αναισθησιολόγο
  • Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, εκτός από αυτό από πού πρόκειται να χειρουργηθείτε, ενημερώστε τον Ιατρό σας
  • Ανεξάρτητα εάν πιστεύετε ότι δεν έχει σχέση το πρόβλημά σας, πρέπει κατά τη διάρκεια της επέμβασης να ληφθούν όλες οι δυνατές προφυλάξεις που απαιτούνται. Ειδικότερα, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς, και οι αγγειολογικοί άρρωστοι, χρήζουν ειδικής μεταχείρισης
  • Αν παίρνετε αντιπηκτικά ή αντισυλληπτικά φάρμακα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε τον Ιατρό σας
  • Αν έχετε ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης είναι απαραίτητη η ενημέρωση του θεράποντος Ιατρού
  • Εάν έχετε ιστορικό αλλεργίας, ενημερώστε τον Χειρουργό σας και τον Αναισθησιολόγο
  • Αν έχετε ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών και έχετε ιστορικό άλλου κατάγματος, ζητήστε απο τον Ιατρό σας τη πιθανότητα ελέγχου της οστικής σας μάζας (έλεγχος οστεοπόρωσης)
  • Αν παρουσιάζετε καθυστερημένη πώρωση, ή ψευδάρθρωση ενός κατάγματος, ο ιατρός σας είναι πιθανόν να σας υποβάλλει σε ειδικό ενδοκρινολογικό έλεγχο αναζητώντας πιθανή αιτία της μη πώρωσης του κατάγματός σας.

 

Θα υποβληθείτε σε ορισμένες εξετάσεις για την εκτίμηση της υγείας σας. Αυτές συνήθως είναι:

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογική εξέταση
  •  Γενική αίματος
  • Ακτινογραφία θώρακος
  • Εξέταση για Covid-19 (για όσο καιρό επικρατει η πανδημία)
  • Σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, ηπατικές δοκιμασίες, ηλεκρολύτες (σε επιλεγμένους ασθενείς)
  • Έλεγχος πηκτικότητας του αίματος (σε επιλεγμένους ασθενείς)

Σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης με τοπική νάρκωση, οι εξετάσεις αυτές δεν είναι πάντα απαραίτητες (εκτός του Covid-19), ενώ σε ασθενείς με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, είναι πιθανόν, να απαιτηθεί πληρέστερος εργαστηριακός έλεγχος. Διασταύρωση για χορήγηση αίματος, σπάνια απαιτείται στη Χειρουργική του Άνω Άκρου. Στα παιδιά ακολουθούνται διαφορετικά πρωτόκολλα προεγχειρητικής εκτίμησης και τα καθορίζει εδικός Παιδο-αναισθησιολόγος σε συνενόηση με τον Χειρουργό και τους γονείς.

Εάν έχετε Ιδιωτική Ασφάλιση, θα πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία ενημέρωσης της Ασφαλιστικής σας Εταιρείας για τη λήψη της σχετικής προέγκρισης. Η αναγγελία αυτή, συνήθως, γίνεται την ίδια μέρα στο χώρο του νοσοκομείου με τη βοήθεια του γραφείου μας και φροντίστε να έχετε μαζί σας τα ανάλογα έγγραφα. Χρήσιμη επίσης είναι η γνώση του αριθμού ΑΜΚΑ σας, εάν καλύπτεστε και από Δημόσιο Ασφαλιστικό Φορέα.

 

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Η επιλογή του είδους της αναισθησίας που θα υποβληθείτε αποφασίζεται από τον χειρουργό σας και τον αναισθησιολόγο, με την δική σας σύμφωνη γνώμη.

Οι επιλογές που υπάρχουν είναι:

  • Τοπική αναισθησία
  • Περιοχική αναισθησία (μασχαλιαία, ή ενδοφλέβια)
  • Γενική αναισθησία

Στη Χειρουργική του Άνω Άκρου χρησιμοποιείται συνήθως η περιοχική αναισθησία, όπου αναισθητοποιείται ολόκληρο το Άνω Άκρο, χωρίς να επηρεάζεται η γενική σας κατάσταση. Η μασχαλιαία περιοχική αναισθησία είναι η νάρκωση όλου του Χεριού με έγχυση αναισθητικού φαρμάκου στη μασχάλη και η ενδοβλέβια περιοχική αναισθησία επιτυγχάνεται με έκχυση αναισθητικών φαρμάκων στις φλέβες του Χεριού. Για την ασφάλειά σας, η παρουσία του Αναισθησιολόγου είναι υποχρεωτική ακόμα και στις μικρές επεμβάσεις με τοπική αναισθησία.

 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Μετά την χειρουργική επέμβαση, θα επιστρέψετε σπίτι σας, αφού το επιτρέψει ο Χειρουργός και ο Αναισθησιολόγος, ή θα παραμείνετε στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Φυσικά, θα είστε ενημερωμένοι προεγχειρητικά για το ενδεχόμενο αυτό. Μεγάλες επεμβάσεις, συνήθως, απαιτούν νοσηλεία τουλάχιστον 2-3 ημερών, για τη καλύτερη παρακολούθησή σας και την ενδοφλέβια χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων (αντιβιοτικά, παυσίπονα κ.λ.π.).

Οι επεμβάσεις στο χέρι, γίνονται με ίσχαιμο περίδεση, έτσι δεν υπάρχει απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Μόνο σε πολύ μεγάλες επεμβάσεις είναι πιθανόν να υπάρξει μικρή απώλεια αίματος. Σ’ αυτή τη περίπτωση, για την ασφάλειά σας το αίμα που θα σας δοθεί είναι ελεγμένο (AIDS, ηπατίτιδα κ.λ.π.).

 

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

  • Κρατείστε ψηλά, το χέρι ή γενικά το μέλος του σώματος σας που έχει χειρουργηθεί, για 2-3 μέρες. Τούτο είναι απαραίτητο για την αποφυγή του μετεγχειρητικού οιδήματος.
  • Προσέξτε, να μην έρθει σε επαφή το χειρουργικό τραύμα με νερό και κυρίως με ρυπαρές ουσίες, καθώς έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος μετεγχειρητικής λοίμωξης.
  • Να είστε συνεπείς με τη φαρμακευτική αγωγή που τυχόν σας έχει δοθεί. Αντιβιοτικά θα σας δοθούν κατά τη κρίση του γιατρού σας. Κάνετε λογική χρήση των παυσίπονων. Αν έχετε πρόβλημα με το στομάχι σας, συμπληρώστε την αγωγή σας με γαστρο-προστατευτικά φάρμακα.
  • Τηρείστε με ακρίβεια τις οδηγίες κινητοποιήσεως του χεριού σας που έχετε λάβει. Θα αποφύγετε έτσι, ή θα περιορίσετε τις δυσκαμψίες που είναι πιθανόν να εμφανιστούν μετά από μια χειρουργική επέμβαση.
  • Επικοινωνείτε με τον Χειρουργό σας αν διαπιστώσετε κάτι διαφορετικό από ότι σας έχει ενημερώσει, ήτοι:
  1. Μεγάλο οίδημα του χειρουργημένου μέλους
  2. Πυρετός, ειδικά μετά τη 2η-3η μετεγχειρητική μέρα
  3. Έντονος πόνος, διαφορετικός από τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες. Αν έχετε χειρουργηθεί με περιοχική αναισθησία, περιμένετε τη κορύφωση του πόνου 6-10 ώρες μετά το πέρας της επέμβασης. Αυτό είναι αναμενόμενο καθως τόση είναι η διάρκεια των τοπικών αναισθητικών που σας χορηγήθηκαν
  4. Μούδιασμα του χειρουργημένου χεριού, ή του ποδιού
  5. Έντονη αιμορραγία από το χειρουργικό τραύμα. Αιμορραγική διήθηση της επίδεσης, συνήθως δεν είναι ανησυχητική και συχνά οφείλεται στη τοποθέτηση παροχετεύσεων
  6. Δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ή οποιαδήποτε άλλη δυσφορία

Αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Χειρουργό σας, ή τους συνεργάτες του, πηγαίνετε στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου, για τη άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος σας, ζητώντας την ενημέρωσή του.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest