Παναγιώτης Γιαννακόπουλος

Αρθροσκόπηση

Αρθροσκόπηση

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

(ARTHROSCOPY)

Η αρθροσκόπηση είναι μια Χειρουργική τεχνική, που επιτρέπει την εξέταση, ή τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης σε μια άρθρωση, χωρίς τη διάνοιξη αυτής. Είναι, δηλαδή, ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση (minimally invasive surgical procedure), όπου μέσω μιας, ή περισσότερων  μικρών οπών, εισάγονται κάμερα και ειδικά εργαλεία, προς διερεύνηση, ή/και αποκατάσταση μιας ενδοαρθρικής βλάβης.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα, έναντι της παραδοσιακής ανοικτής χειρουργικής, είναι το λιγότερο δυνατό χειρουργικό τραύμα, η βελτιωμένη ορατότητα λόγω της μεγέθυνσης που παρέχεται και η προσπέλαση περιοχών της άρθρωσης που δεν είναι εφικτή με άλλους τρόπους. Το μικρότερο χειρουργικό τραύμα μειώνει το μετεγχειρητικό πόνο και το χρόνο αποκατάστασης, καθώς εξασφαλίζει ελάχιστες μετεγχειρητικές συμφύσεις.

 

Ιστορία

Η αρθροσκόπηση έχει πίσω της μια ιστορία μεγαλύτερη του ενός αιώνα, με πατρίδα την Άπω Ανατολή και συγκεκριμένα την Ιαπωνία. Ο καθηγητής Kenji Tagaki στο Τόκιο, θεωρείται ότι έκανε τη πρώτη διαγνωστική αρθροσκόπηση σε γόνατο το 1919, χρησιμοποιώντας ένα κυστεοσκόπιο. Πρόσφατα, υπάρχουν αναφορές, ότι πριν από αυτόν, το 1912, ο Δανός γιατρός Severin Nordentoft, είχε προβεί επίσης σε αρθροσκόπηση γόνατος.

Η πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής μέθοδος αντιμετώπισης των παθήσεων του γόνατος, αρχίζει να έχει μεγαλύτερη εφαρμογή τη δεκαετία του 1920, από τον Eugen Bircher και οι τεχνικές που περιέγραψε χρησιμοποιήθηκαν για δεκαετίες. Πρωτεργάτες της μεθόδου, επίσης, ήταν οι μεταγενέστεροι Richard O’Connor, Masaki Watanabe και αργότερα ο Heshmat Shahriaree, οι οποίοι σχεδίασαν τα πρώτα αμιγή αρθροσκόπια για χρήση στην Ορθοπαιδική.

Στο δυτικό κόσμο, η μέθοδος έρχεται το 1964 από τον Καναδό Robert Jackson, που εκπαιδεύτηκε στην εφαρμογή της από τον Watanabe στο Τόκιο. Ο Jackson, που θεράπευε πολλούς αθλητές, αναγνώρισε τη σπουδαιότητα αυτών των μικρής παρέμβασης τεχνικών στη ταχύτερη και ακριβέστερη αποκατάστασή τους, δημιουργώντας στη ουσία την υποειδικότητα των Αθλητικών Κακώσεων (Sport Medicine) στην Ορθοπαιδική.

 

Εκπαίδευση στην Αρθροσκόπηση

Η εκπαίδευση στην αρθροσκόπηση παραδοσιακά γίνεται σε πτωματικά παρασκευάσματα. Ο χρόνος εκμάθησης είναι αρκετός και επίμονος, αν και μικρότερος από αυτόν της Μικροχειρουργικής.

Τα τελευταία χρόνια, αρχίζει να εφαρμόζονται τεχνικές προσομοίωσης, ως εναλλακτική και μικρότερου κόστους μέθοδος εκπαίδευσης των αρθροσκοπικών τεχνικών.

 

Εφαρμογές της Αρθροσκόπησης

Παρόλο που αρθροσκόπηση εφαρμόστηκε πρώτα στο γόνατο, σύντομα επεκτάθηκε σε όλες τις αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος. Η αρθροσκόπηση του ώμου, της πηχεοκαρπικής, του αγκώνα, της ποδοκνημικής, του ισχίου, αλλά και των μικρότερων αρθρώσεων όπως είναι η βασική άρθρωση του αντίχειρα και οι δακτυλικές αρθρώσεις του χεριού, εφαρμόζονται ευρέως με τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα στην αντιμετώπιση των ασθενών.

 

Χειρουργική Τεχνική

Απαραίτητη είναι η ύπαρξη ειδικού εξοπλισμού και εργαλείων, όπως σε κάθε αρθροσκοπική, ή ενδοσκοπική επέμβαση. Αναλυτικά απαιτούνται:

  • Αρθροσκόπιο 1.5-4.5 mm (ανάλογα με την άρθρωση)
  • Οθόνη υψηλής ευκρίνειας
  • Συσκευή λειάνσεως (Saver)
  • Συσκευή ηλεκτρονικής εξάχνωσης (Vapor)
  • Σύστημα αύξησης της ενδοαρθρικής πίεσης (Pump)
  • Ειδικά αρθροσκοπικά εργαλεία, μικρότερα από αυτά της παραδοσιακής χειρουργικής.
  • Ειδικές κάνουλες εισόδου στην άρθρωση
  • Ειδικά υλικά, όπως είναι οι ενδοοστικές άγκυρες καθηλώσεως ιστών και οι τεχνητοί σύνδεσμοι

Για την είσοδο της κάμερας και των εργαλείων, χρησιμοποιούνται πύλες εισόδου που ονομάζονται πόρτες. Είναι τουλάχιστον δύο, αλλά συνήθως είναι περισσότερες ανάλογα με τη πολυπλοκότητα της επέμβασης.

Οι επεμβάσεις γίνονται με γενική ή περιοχική αναισθησία και συχνά δεν απαιτείται νοσηλεία (Day Clinic). Μετεγχειρητικά, είναι δυνατόν να υπάρχει ένα οίδημα, τις πρώτες ώρες στην περιοχή της άρθρωσης, λόγω της διεγχειρητικής άφθονης χορήγησης υγρών για τη διάτασή της, το οποίο είναι άνευ σημασίας και υποχωρεί σύντομα. Οι επιπλοκές δεν είναι συχνές και συνήθως αντιμετωπίζονται εύκολα.

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

ΑΡθΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΩΜΟΥ

ΑΡθΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΓΚΩΝΑ

ΑΡθΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΡΠΟΥ

 

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest