Παναγιώτης Γιαννακόπουλος

Έγχυση κορτιζόνης στην Ορθοπαιδική

Έγχυση κορτιζόνης στην Ορθοπαιδική

ΕΓΧΥΣΗ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΩ ΑΚΡΟ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

(STEROID INJECTION)

Οι εγχύσεις κορτιζόνης στο Άνω Άκρο και γενικότερα στο ολόκληρο το μυοσκελετικό σύστημα είναι μια πολύ συνηθισμένη και δημοφιλής θεραπεία στην Ορθοπαιδική εδώ και πολλά χρόνια. Η κορτιζόνη είναι ένα πολύ ισχυρό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που βοηθά στην ανακούφιση και θεραπεία περιοχών του σώματος που παρουσιάζουν φλεγμονή. Η τοπική έγχυση είναι περισσότερο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της παθολογίας και περιορίζει τις συνέπειες της από του στόματος θεραπείας.

 

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΓΧΥΣΗΣ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ

Οι πλέον συνηθισμένες παθήσεις που η τοπική έγχυση κορτιζόνης βοηθά αποτελεσματικά είναι:

Στενωτικές τενοντίτιδες, όπως είναι το σύνδρομο De Quervain, ή το εκτινασσόμενο δάκτυλο

Επικονδυλίτιδα, τενοντίτιδα υπερακανθίου και στροφέων του ώμου

Ορογόνες θυλακίτιδες

Εκφυλιστική αρθρίτιδα, Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Πιεστικά σύνδρομα περιφερικών νεύρων (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα)

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

 

Πότε ενεργεί και τι διάρκεια έχει η έγχυση κορτιζόνης;

Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε, συνήθως, για τοπική έγχυση κορτιζόνης είναι βραδείας απορρόφησης και η δράση τους ολοκληρώνεται σε 3-4 μέρες. Είναι πιθανόν να απαιτηθεί επαναληπτική έγχυση μετά από 7-10 μέρες, ενώ σπανιότερα μπορεί να χρειαστεί και τρίτη, υπό την προϋπόθεση της βελτίωσης από τις πρώτες εγχύσεις. Στις περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνεται στη ύφεση των ενοχλημάτων, πρέπει να επιχειρείται περαιτέρω εργαστηριακός έλεγχος, προς αναζήτηση πιθανής άλλης παθολογίας από την αρχική διάγνωση, ή αλλαγή του τρόπου θεραπείας από συντηρητικά σε χειρουργική.

Η διάρκεια δράσης της κορτιζόνης εξαρτάται από τη πάθηση, το στάδιο και τη χρονιότητα. Απλές μορφές τενοντίτιδας, όπως είναι το σύνδρομο De Quervain, ή το εκτινασσόμενο δάκτυλο είναι δυνατόν να θεραπευτούν πλήρως με τη έγχυση του κορτικοειδούς. Άλλες παθολογίες όπως είναι η επικονδυλίτιδα, ή η τενοντίτιδα του υπερακανθίου είναι πιθανόν να υποτροπιάσουν σε χρόνο που είναι σε συνάρτηση με τις δραστηριότητες του ασθενούς. Εκφυλιστικού ή συστηματικής νόσου τύπου αρθρίτιδες αντιστέκονται στη θεραπεία και συχνά υποτροπιάζουν και το αποτέλεσμα της έγχυσης έχει προσωρινό χαρακτήρα ανακούφισης από τον πόνο.

 

Είναι ασφαλής η έγχυση κορτιζόνης;

Γενικά οι εγχύσεις κορτιζόνης είναι ασφαλής θεραπεία και σπάνια παρουσιάζεται οιαδήποτε σοβαρή επιπλοκή. Καθώς η δόση της φαρμακευτικής ουσίας είναι μικρή και η τοπική εφαρμογή της περιορίζει τη διασπορά της σε ολόκληρο το σώμα, είναι ασφαλής στις περισσότερες των περιπτώσεων. Ακόμα και σε εγκύους γυναίκες, ή σε γυναίκες που θηλάζουν, δεν απαγορεύεται η χρήση της, πάντα σε συνεννόηση με τον Γυναικολόγο, ή τον Παιδίατρο. Σε κάποιες, όμως, περιπτώσεις είναι δυνατόν να εμφανιστούν μερικές ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως είναι:

Η αλλεργία στη κορτιζόνη είναι εξαιρετικά σπάνια, αλλά η αλλεργία στα τοπικά αναισθητικά είναι συχνότερη και θα πρέπει να διερευνάται το ιστορικό του ασθενούς προς τη κατεύθυνση αυτή.

Τοπική αντίδραση που εκδηλώνεται με πόνο και καυσαλγία στη περιοχή της έγχυσης. Η περισσότερο συχνή εμφάνιση είναι ίσως στην επικονδυλίτιδα. Διαρκεί για λίγες ώρες, ή 1-2 μέρες και υποχωρεί σταδιακά. Η λήψη απλών παυσίπονων, ή αντιφλεγμονωδών συνήθως είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του πόνου.

Έξαψη στο πρόσωπο που διαρκεί λίγες ώρες. Σπανιότερα είναι δυνατόν να εμφανιστεί αυπνία για 1-2 μέρες.

Παροδική αύξηση του σακχάρου αίματος στους διαβητικούς ασθενείς και απαιτείται μια στενότερη παρακολούθηση για 3-4 μέρες.

Παροδική αύξηση της υπέρτασης στους υπερτασικούς ασθενείς, που αντιμετωπίζεται με αυξημένη παρακολούθηση.

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται στους ασθενείς που παρουσιάζουν ηπατικά, ενδοκρινολογικά, οφθαλμολογικά και άλλα προβλήματα.

Επανειλημμένες εγχύσεις πρέπει να αποφεύγονται καθώς είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε απώλεια του λίπους στη περιοχή και αποχρωματισμό του δέρματος.

Η ανάπτυξη λοίμωξης στη περιοχή της έγχυσης είναι σπάνια, αλλά δεν δύναται να αποκλεισθεί, ειδικά στις ενδο-αρθρικές εκχύσεις.

 

Υπερτερεί η έγχυση κορτιζόνης σε σχέση με την έκχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP);

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται κατά κόρον η έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) στη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων στο μυοσκελετικό σύστημα. Σε σύγκριση με τη λεγόμενη παραδοσιακή μέθοδο, που είναι η έγχυση κορτικοειδούς, δεν έχει αποδειχθεί η ανωτερότητα του, αν και κάποιες μελέτες αποδίδουν στο PRP μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest