Παναγιώτης Γιαννακόπουλος

Έσω Επικονδυλίτιδα (Golfer’s Elbow)

Έσω Επικονδυλίτιδα (Golfer's Elbow)

ΕΣΩ ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ

(GOLFER’S ELBOW)

Η έσω επικονδυλίτιδα είναι διαφορετική παθολογία από την επικονδυλίτιδα όπως τη ξέρουμε και που αφορά συνήθως την έξω επικονδυλίτιδα ή “Tennis Elbow). Διεθνώς έχει καθιερωθεί με τον όρο “Golfer’s elbow”, λόγω της μεγάλης εμφάνισης της παθολογίας στους αθλητές του γκολφ, όμως εμφανίζεται επίσης και σε άλλα αθλήματα, ακόμη και στι τένις. Είναι 5-10 φορές λιγότερο συχνό από την έξω επικονδυλίτιδα, εμφανίζεται κυρίως στις ηλικίες 30-60 ετών, αφορά κυρίως το επικρατούν χέρι και δεν υπάρχει διαφορά στη συχνότητα εμφάνισης μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Η αιτιολογία της νόσου αποδίδεται σε τραυματισμό της εκφύσεως των καμπτήρων και του στρογγύλου πρηνιστή στον έσω επικόνδυλο. Ταυτόχρονα είναι δυνατόν να συνυπάρχει πίεση του ωλενίου νεύρου στον αγκώνα και παθολογία – χαλάρωση του έσω πλαγίου συνδέσμου. Έτσι η ταξινόμηση της έσω επικονδυλίτιδας είναι:
Τύπος ΙΑ: Αμιγής έσω επικονδυλίτιδα, χωρίς συμμετοχή του ωλενίου νεύρου
Τύπος ΙΒ: Έσω επικονδυλίτιδα, με ήπια συμπτώματα ωλένιας νευρίτιδας
Τύπος ΙΙ: Επικονδυλίτιδα με βαρείας μορφής συμπτωματολογία του ωλενίου νεύρου

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην έσω πλευρά του αγκώνα. Ο πόνος επιδεινώνεται με την έντονη σύσπαση των καμπτήρων του χεριού και τις υπό αντίσταση κινήσεις του αγκώνα. Συχνά συνυπάρχουν αιμωδίες στα δύο μικρά δάκτυλα του χεριού, που σημαίνει ότι συμμετέχει και το ωλένιο νεύρο (ωλένια νευρίτιδα στον αγκώνα). Σε παραμελημένες περιπτώσεις με συμμετοχή του ωλενίου πλάγιου συνδέσμου εγκαθίσταται και δυσκαμψία στον αγκώνα σε κάμψη.
Ο απλός ακτινολογικός έλεγχος συνήθως είναι αρνητικός και θα εμφανίσει ευρήματα μόνο στις περιπτώσεις με ασβεστοποιήσεις στη περιοχή και με ύπαρξη οστεοφύτων. Η μαγνητική τομογραφία είναι η εξέταση εκλογής στη διάγνωση της έσω επικονδυλίτιδας και ταυτόχρονα προσφέρει υψηλή ευαισθησία στη αναγνώριση και άλλων παθολογιών στη περιοχή του αγκώνα. Το υπερηχογράφημα παρέχει επίσης χρήσιμες πληροφορίες, αλλά «το υπερηχογράφημα είναι τόσο καλό, όσο καλός είναι ο γιατρός που το κάνει». Τέλος, το ηλεκτρομυογράφημα θα δώσει πληροφορίες για τη συμμετοχή του ωλενίου νεύρου στη παθολογία.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία της έσω επικονδυλίτιδας είναι είτε συντηρητική, είτε χειρουργική. Φυσικά η πρώτη γραμμή θεραπείας είναι η συντηρητική. Η ανάπαυση και η προσαρμογή σε περισσότερο ήπιες δραστηριότητες είναι απαραίτητη. Η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και η τοπική έκχυση στεροειδών αποτελεί τη παραδοσιακή θεραπεία, αλλά πρέπει να αποφεύγονται οι επανειλημμένες εκχύσεις καθώς ο κίνδυνος επιπλοκών είναι υπαρκτός . Η έκχυση επίσης αυτόλογου πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) έχει επίσης θέση, όπως και η εφαρμογή ειδικών ναρθήκων. Η φυσιοθεραπεία βοηθά, αλλά η χρησιμότητα του κρουστικού υπέρηχου αμφισβητείται.
Στις περιπτώσεις που η παθολογία αντιστέκεται στη συντηρητική αγωγή για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, η χειρουργική θεραπεία καλείται να δώσει τη λύση στο χρόνιο πρόβλημα του ασθενούς. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δημιουργεί λειτουργικό πρόβλημα στον ασθενή και να υπάρχει απεικονιστική επιβεβαίωση. Η επέμβαση έχει ως στόχο τη νεαροποίηση της βλάβης που θα οδηγήσει σε επούλωση της. Στις περιπτώσεις με συμμετοχή του ωλενίου νεύρου, πρέπει πάντα να αποσυμπιέζεται, ενώ σε ανεπάρκεια του έσω πλαγίου συνδέσμου, η αποκατάσταση αυτού πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη θεραπεία. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνει, κατανοητό στον ασθενή, ότι η συμμετοχή παθολογίας του ωλενίου νεύρου και του ωλενίου πλάγιου συνδέσμου, έχουν συγκριτικά λιγότερο καλά αποτελέσματα.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest