Σύνδρομο Υμενικής Πτυχής Αγκώνα (Plica of the Elbow)

Σύνδρομο Υμενικής Πτυχής Αγκώνα (Plica of the Elbow)

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΜΕΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΗΣ (PLICA) ΤΟΥ ΑΓΚΩΝΑ
(SYNOVIAL FOLD SYNDROME OF THE ELBOW)

Ο πόνος στη έξω πλευρά του αγκώνα είναι συχνή παθολογία στη περιοχή και ταλαιπωρεί πολλούς ασθενείς. Συνήθως οφείλεται σε έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow) και θεραπεύεται κατά κύριο λόγο με συντηρητικές μεθόδους. Σε κάποιες περιπτώσεις ο πόνος αντιστέκεται στην εφαρμοζόμενη θεραπεία, καθώς είναι πιθανόν να οφείλεται σε διαφορετική από την έξω επικονδυλίτιδα αιτία. Μια από τις ασυνήθιστες αυτές αιτίες είναι η ύπαρξη ευμεγέθους υμενικής πτυχής (PLICA) στον αγκώνα. Η υμενική πτυχή είναι μια τριγωνική πάχυνση του θυλάκου και του κεντρικού τμήματος του δακτυλιοειδούς συνδέσμου. Καίτοι είναι εμβρυικό υπόλειμμα, επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί ή κερκιδική αστάθεια στον αγκώνα δημιουργούν μια φλεγμονή και διόγκωση στη πτυχή – θύλακο, με τελικό αποτέλεσμα την πάχυνση και την ίνωση. Δευτεροπαθώς, λόγω της χρόνιας πρόσκρουσης, δημιουργείται φθορά στον έξω βραχιόνιο κόνδυλο. Η παθολογία έγινε γνωστή με την ανάπτυξη των αρθροσκοπικών τεχνικών στον αγκώνα, καθώς η αρθροσκόπηση παρέχει καλύτερη και λεπτομερέστερη εικόνα της άρθρωσης.
Το Σύνδρομο Υμενικής Πτυχής, όπως λέγεται, εμφανίζεται συχνότερα σε νέους αθλητές, που εκτελούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάμψης και έκτασης του αγκώνα (τένις, γκολφ κ.λ.π.). Σπάνια εμφανίζεται και σε παιδιά με εικόνα μπλοκαρίσματος της άρθρωσης.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην έξω πλευρά του αγκώνα που μιμείται την επικονδυλίτιδα. Ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στη έξω – οπίσθια πλευρά του αγκώνα, σε αντίθεση με την έξω επικονδυλίτιδα που εντοπίζεται στη έξω – πρόσθια. Είναι πιθανόν να υπάρχει αίσθημα αναπήδησης στην άρθρωση, ενώ άλλες φορές παρουσιάζεται εμπλοκή στη κίνηση. Η κύρια κλινική δοκιμασία είναι η χαρακτηριστική αναπήδηση που προκαλείται στη παθητική κάμψη του σε πρηνισμό ευρισκόμενου αντιβραχίου.
Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με τη Μαγνητική τομογραφία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υμενική πτυχή απεικονιστικά υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους και μόνο η υπερμεγέθης και συμπωματική χρήζει αντιμετώπισης. Η Μαγνητική τομογραφία, επίσης μπορεί να αναδείξει φθορά στον έξω κόνδυλο από την χρόνια προστριβή, ενώ ο συνδυασμός μαγνητικής τομογραφίας – αρθρογραφήματος έχει ένδειξη επί υποψίας ύπαρξης ελεύθερων σωματίων στην άρθρωση. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις η Αξονική τομογραφία σε συνδυασμό με αρθρογράφημα συνεισφέρει επίσης στη διάγνωση.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία του Συνδρόμου Υμενικής Πτυχής είναι καταρχήν συντηρητική. Ανάπαυση, λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και φυσιοθεραπεία, είναι τα συνήθη μέτρα που συνήθως ανακουφίζουν τον ασθενή. Επί εμμονής των συμπτωμάτων ενδείκνυται η χειρουργική αφαίρεση της υμενικής πτυχής (αρθροσκοπικά ή ανοικτά). Μετεγχειρητικά, επιτρέπεται η άμεση χρήση του χεριού και ο αθλητής επανέρχεται στις πλήρεις δραστηριότητες σε χρονικό διάστημα 1-3 μήνες. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα καλό, ενώ η πιθανότητα υποτροπής είναι πρακτικά μηδενική.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest