Παναγιώτης Γιαννακόπουλος

Αρθρίτιδα Ώμου

Αρθρίτιδα Ώμου

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΩΜΟΥ

(SHOULDER ARTHRITIS)

Με τον όρο αρθρίτιδα εννοούμε την φλεγμονή μιας άρθρωσης. Διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Η πρώιμη αρθρίτιδα, όπου δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία και η εμφάνισή της είναι αποτέλεσμα χρόνιας χρήσης και φθοράς (εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα) και η δευτεροπαθής αρθρίτιδα όπου υπάρχει σαφής αιτία που προκάλεσε την καταστροφή της άρθρωσης. Τα αίτια δευτεροπαθούς αρθρίτιδας στον ώμο είναι:

 1. Συστηματικά νοσήματα, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα
 2. Ουρική αρθρίτιδα
 3. Κατάγματα της κεφαλής του βραχιονίου ή της ωμογλήνης που οδήγησαν στη παραμόρφωση της κεφαλής και σε καταστροφή των αρθρικών επιφανειών (μετατραυματική αρθρίτιδα)
 4. Επανειλημμένα εξαρθρήματα του ώμου με καταστροφή του αρθρικού χόνδρου
 5. Διαταραχή της αιματώσεως της κεφαλής (άσηπτη νέκρωση)
 6. Χρόνια μαζική ρήξη των στροφέων του ώμου (Rotator Cuff Arthropathy)
 7. Νευροπαθητικού τύπου (Charcot Arthropathy)
 8. Μικροβιακή φλεγμονή (σηπτική αρθρίτιδα)

Στα αρχικά στάδια της νόσου έχουμε μόνο υμενίτιδα, δηλαδή ερεθισμό του αρθρικού υμένα. κατά την εξέλιξη της παθολογίας, σταδιακά παρατηρείται καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, που είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση. Πάντως η αρθρίτιδα στον ώμο, δεν είναι τόσο συχνή όσο σε άλλες αρθρώσεις, όπως είναι το γόνατο και το ισχίο. Προσβάλει συνήθως ηλικίες μεγαλύτερες από 60 ετών, και με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Η πλέον συνήθης μορφή είναι η μετατραυματική, καθώς τα κατάγματα – εξαρθρήματα στη περιοχή του ώμου είναι πολύ συχνά. Οι παραμελημμένες περιπτώσεις μαζικής ρήξης του υπερακανθίου και των  των στροφέων του ώμου είναι, επίσης, συχνή στα μεγάλης ηλικίας άτομα και οδηγεί στη προς τα πάνω μετανάστευση της βραχιονίου κεφαλής και τη συνολικά αποδιοργάνωση της διάρθρωσης του ώμου (αρθροπάθεια των στροφέων-Rotator Cuff Arthropathy).

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το στάδιο της νόσου. Στα αρχικά στάδια μη σηπτικής αρθρίτιδας του ώμου έχουμε πόνο στη άρθρωση και περιορισμό στη κίνηση. Σε προχωρημένα στάδια, ο πόνος είναι συνεχής, συχνά επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύκτας και εμφανίζει μεγαλύτερο περιορισμό στη κίνηση. Στις συστηματικής νόσου αρθρίτιδες συνυπάρχει οίδημα και θερμότητα. Οι μικροβιακής αιτιολογίας αρθρίτιδες του ώμου έχουν σαφώς πιο έντονη κλινική εικόνα με υψηλό πυρετό, ερυθρότητα και έντονο πόνο. Σε παραμελημμένες μορφές αρθρίδας του ώμου είναι δυνατόν να εμφανιστεί αυτόματη αρθρόδεση αυτού με πλήρη εξάλειψή της κινητικότητάς του.

Η διάγνωση της μετατραυματικής ή εκφυλιστικού τύπου αρθρίτιδας του ώμου γίνεται συνήθως με τον απλό ακτινολογικό έλεγχο.  Στις φλεγμονώδους αιτίας αρθρίτιδες είναι απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος (αιματολογικές εξετάσεις, αξονική και μαγνητική τομογραφία κλπ). Η αρθροσκόπηση του ώμου, επίσης, είναι σε θέση να δώσει τις καλύτερες πληροφορίες για τη κατάσταση του αρθρικού χόνδρου και γενικότερα της άρθρωσης.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία της αρθρίτιδας του ώμου καθορίζεται από το είδος και το στάδιο αυτών. Μικροβιακές φλεγμονές, όταν διαγνωστούν εγκαίρως θεραπεύονται με την κατάλληλη μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή. Η αγωγή πρέπει να χορηγείται ενδοφλέβια για χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων και να συνεχίζεται από το στόμα για άλλες έξι εβδομάδες.

Η μετατραυματική και οι ρευματοειδούς τύπου αρθρίτιδες στα πρώιμα στάδια αντιμετωπίζονται με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσιοθεραπεία. Οι τοπικές εγχύσεις με υαλουρονικό οξύ ή πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) έχουν θέση και είναι δυνατόν σε κάποιο βαθμό να βοηθήσουν, ενώ στα προχωρημένα στάδια έχουν θέση και οι τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης. Τα περισσότερο προχωρημένα στάδια αρθρίτιδας στον ώμο χρήζουν χειρουργικής θεραπείας. Οι δυνατότητες που έχουμε είναι:

 • Αρθροσκοπικός καθαρισμός
 • Ημιαρθροπλαστική
 • Αρθροπλαστική επιφανείας
 • Ολική Αρθροπλαστική ώμου
 • Ανάστροφη ολική Αρθροπλαστική ώμου
 • Αρθρόδεση

Ο αρθροσκοπικός καθαρισμός έχει ένδειξη σε πρώιμα στάδια αρθρίτιδας. Η ημιαρθροπλαστική και οι αρθροπλαστικές επιφανείας προυποθέτουν καλή κατάσταση της ωμογλύνης. Η ολική αρθροπλαστική του ώμου είναι μια πολύ καλή λύση στις εγκατεστημένες μορφές αρθρίτιδας. Προσφέρει λειτουργικό και ανώδυνο εύρος κίνησης του ώμου, με υψηλό χρόνο επιβίωσης (πλέον των 15-20 ετών). Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρέως και η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική του ώμου, ειδικά στις περιπτώσεις που συνυπάρχει και βλάβη των στροφέων του ώμου, όπου είναι και η θεραπεία εκλογής, με επίσης πολύ καλά αποτελέσματα. Η αρθρόδεση του ώμου έχει πολύ λίγες ενδείξεις και τείνει να καταργηθεί.

 

  

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest