Παναγιώτης Γιαννακόπουλος

Κακώσεις Άνω Άκρου στα Παιδιά

Κακώσεις Άνω Άκρου στα Παιδιά

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

(UPPER EXTREMITY INJURIES IN CHILDREN)

 

Στα παιδιά οι κακώσεις του Άνω Άκρου είναι πολύ συχνές και καλείται να τις αντιμετωπίσει ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Παίδων, ή Παιδοορθοπαιδικός. Οι τραυματισμοί του Άνω Άκρου, γενικά,  αποτελούν ποσοστό 30% και πλέον των συνολικών τραυματισμών του ανθρωπίνου σώματος φθάνοντας το 60%-70% στα εργατικά ατυχήματα. Αυτό είναι προφανές, καθώς το χέρι είναι το πλέον εκτεθειμένο τμήμα του σώματος, και συνεπώς το πλέον ευαίσθητο στους τραυματισμούς. Είναι δυνατόν να είναι απλή (π.χ. μεμονωμένο κάταγμα ενός οστού), ή και περισσότερο σύνθετη (ταυτόχρονες βλάβες οστών, νεύρων, τενόντων, δέρματος κ.α.).

Τραυματισμοί είναι δυνατόν να είναι:

 • Τραυματισμοί στους χώρους των σχολικών εγκαταστάσεων, ή στους χώρους ψυχαγωγίας (παιδικές χαρές, λούνα παρκ)
 • Τραυματισμοί κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων
 • Τραυματισμοί στο σπίτι

 

Η πρόληψη και η άμεση αντιμετώπιση των τραυματισμών αυτών, εγγυάται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, η οποία επιτυγχάνεται με τους εξής τρόπους:

 • Βελτίωση των σχολικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας
 • Τήρηση των όρων ασφαλείας και στο σπίτι
 • Βελτίωση των χώρων άθλησης και λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας
 • Βελτίωση της φυσικής καταστάσεως των μαθητών

 

Η βελτίωση των υποδομών, καίτοι είναι κυρίως αρμοδιότητα της πολιτείας, σαφώς αποτελεί υποχρέωση και των εκπαιδευτικών να επιμένουν στη εφαρμογή των κανονισμών. Για παράδειγμα η αντικατάσταση των παλαιών τζαμιών στις πόρτες και τα παράθυρα με άθραυστα ασφαλείας είναι απαραίτητη για τη μείωση των επικίνδυνων εκτεταμένων θλαστικών τραυμάτων με διατομές αγγείων, νεύρων και τενόντων. Η αποφυγή επίπλων με αιχμηρές γωνίες μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών των μαλακών μορίων. Αντικατάσταση ολισθηρών δαπέδων με αντιολισθητικού τύπου, μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων. Φυσικά οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και στο οικογενειακό περιβάλλον.

Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης είναι αποτέλεσμα συστηματικής άσκησης και προσεκτικής προθέρμανσης των παιδιών, ώστε να διατηρούν ένα καλό μυϊκό σύστημα ικανό να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Οι τραυματισμοί στο Άνω Άκρο περιλαμβάνουν:

 • Κατάγματα
 • Συνδεσμικές βλάβες
 • Απλά θλαστικά τραύματα
 • Σύνθετες κακώσεις με διατομές Αγγείων και Νεύρων
 • Ακρωτηριασμούς
 • Εγκαύματα

 

Κατάγματα

Τα κατάγματα στα παιδιά είναι συχνά και προκαλούνται μετά από ελαφρούς σχετικά τραυματισμούς.Παρουσιάζουν ιδιομορφίες σε σχέση με τα κατάγματα των ενηλίκων, καθώς τα οστά ευρισκόμενα σε φάση αναπτύξεως παρουσιάζουν μεγαλύτερη ελαστικότητα και διαφορετική ανατομική κατασκευή. Ταυτόχρονα μια πλημμελής αντιμετώπιση είναι δυνατόν να οδηγήσει σε διαταραχής της αναπτύξεως με αποτέλεσμα τη μόνιμη παραμόρφωση και τη μείωση της λειτουργίας.

Είναι δυνατόν να εμφανίζονται με επώδυνη σαφή παραμόρφωση του Άνω Άκρου που υπονοεί ένα πλήρες παρεκτοπισμένο κάταγμα, ή να μην εμφανίζουνε καμιά διαφοροποίηση στην εμφάνιση και να προκαλούν μόνο ήπιο πόνο στη πίεση ή τις κινήσεις. Αυτό συμβαίνει στα κατάγματα «δίκην χλωρού  ξύλου», όπως λέγονται και αφορούν μικρά ρωγμώδη κατάγματα.

Σε κάθε περίπτωση οστικού πόνου στα χέρια μετά από κάκωση, μόνο ο ακτινολογικός έλεγχος και η έμπειρη κλινική εξέταση δύναται να αποκλείσει μια οστική βλάβη, το δε μέλος πρέπει να ακινητοποιείται σε πρόχειρο νάρθηκα και ο τραυματίας να μεταφέρεται για περαιτέρω έλεγχο.

 

Συνδεσμικές βλάβες

Οι συνδεσμικές βλάβες, τα λεγόμενα «διαστρέμματα», αφορούν κακώσεις των συνδέσμων. Δύναται να είναι μια απλή διάταση, είτε να είναι μια πλήρης ρήξη. Οι πλήρεις ρήξεις είναι σχετικά σπάνιες στα παιδιά, λόγω της αυξημένης ελαστικότητας των αρθρώσεων. Σε κάθε περίπτωση η ακινητοποίηση σε νάρθηκα κρίνεται απαραίτητη για χρονικό  διάστημα που μπορεί να φτάσει και τις έξι (6) βδομάδες.

 

Απλά θλαστικά τραύματα

Τα απλά θλαστικά τραύματα των χεριών είναι πολύ συνηθισμένα και κυρίως δεν υποκρύπτουν σοβαρή βλάβη. Έκπλυση με άφθονο τρεχούμενο νερό, επάλειψη με απλό αντισηπτικό και επίδεση με αποστειρωμένες γάζες, είναι η πρωτοπαθής σωστή αντιμετώπιση. Μεγαλύτερα τραύματα του ενός εκατοστού απαιτούν συρραφή από κατάλληλο χειρουργό. Αντιτετανικός ορός συνήθως δεν απαιτείται, καθώς η πλειοψηφία των παιδιών σήμερα εμβολιάζεται κανονικά.

Καθώς στο χέρι υπάρχουν πολλά ευγενή ανατομικά μόρια (αγγεία, νεύρα, τένοντες) αμέσως κάτω από το δέρμα και αρκετές φορές ένα αθώο φαινομενικά τραύμα είναι δυνατόν να υποκρύπτει σοβαρή βλάβη, κρίνεται σκόπιμη η εξέταση και των απλών τραυμάτων από ειδικό γιατρό.

 

Σύνθετες κακώσεις με διατομές Αγγείων και Νεύρων

Αφορούν εκτεταμένα θλαστικά τραύματα των Άνω Άκρων με σοβαρούς τραυματισμούς ευγενών ανατομικών μορίων. Είναι συνήθως αποτέλεσμα τραυματισμού από αιχμηρό όργανο όπως είναι ένα σπασμένο τζάμι ή ένα μαχαίρι.

Άλλου τύπου κακώσεις των δομών αυτών είναι αυτές που οφείλονται σε σύνθλιψη, όπως για παράδειγμα μετά από πτώση μεγάλου βάρους αντικειμένου που προκαλεί εκτεταμένη βλάβη των μαλακών μορίων (πχ. μυς) με αποτέλεσμα οίδημα (πρήξιμο), που μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρό και να επιπλακεί με περαιτέρω συμπιεστική κάκωση αγγείων και νεύρων.

Απλή ελαστική επίδεση με αποστειρωμένες γάζες και άμεση διακομιδή είναι τα πρώτα απαραίτητα μέτρα στην αντιμετώπιση των ασθενών αυτών. Να σημειωθεί τέλος ότι οι κακώσεις των αγγείων και των νεύρων μπορεί να συνοδεύουν κατάγματα στα παιδιά, όπως λόγου χάρη τα κατάγματα ύπερθεν του αγκώνα, και αποτελούν επείγουσες καταστάσεις στην Χειρουργική του  Άνω  Άκρου

 

Ακρωτηριασμοί

Οι ακρωτηριαστικές κακώσεις, δηλαδή η απώλεια μέλους ή και τμήματος ενός μέλους (πχ. το άκρο ενός δακτύλου) είναι συνήθεις κακώσεις στα παιδιά. Συχνότατα προκαλούνται από εγκλωβισμό ενός δακτύλου από μια πόρτα, αλλά δυστυχώς συμβαίνουν και βαρύτεροι ακρωτηριασμοί με απώλεια ολόκληρου ή τμημάτων του άνω άκρου, εξαιτίας της παιδικής περιέργειας και της διάθεσης των παιδιών να εντυπωσιάσουν τους γύρω τους.

Γενικά οι κακώσεις αυτές (εκτός των ακρωτηριασμών των δακτύλων) απειλούν τη ζωή του παιδιού και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Πιεστική επίδεση του κολοβώματος είναι απαραίτητη, καθώς θα περιορίσει την αιμορραγία. Όσον αφορά τη μεταφορά του ακρωτηριασμένου μέλους, αυτό θα πρέπει να τοποθετείται σε μια πλαστική σακούλα και εν συνεχεία η σακούλα σε δοχείο που περιέχει πάγο μαζί με νερό.

 

Εγκαύματα

Η απώλεια των στιβάδων του δέρματος που συμβαίνει σε ένα έγκαυμα και η έκθεση των υποκείμενων δομών στο περιβάλλον, έχει πρωτίστως κίνδυνο λοιμώξεων και απώλειας υγρών και ηλεκτρολυτών.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εγκαυμάτων (θερμικό, χημικό, εξ’ ακτινοβολίας), αναλόγως του βλαπτικού αιτίου, αλλά αυτό που κυρίως ενδιαφέρει είναι η έκταση του εγκαύματος ως ποσοστό της συνολικής επιφάνειας του σώματος. Αύξηση του ποσοστού αυτού οδηγεί σε δραματική αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας.

Άμεση έκπλυση με άφθονο νερό θα μειώσει την τοπική θερμοκρασία και θα περιορίσει τις βαθύτερες βλάβες. Εφαρμογή τοπικού αντισηπτικού, κάλυψη με κατά προτίμηση βαζελινούχες γάζες εμπλουτισμένες με αντιβιoτικό (π.χ. γάζες Fucidin) και στη συνέχεια, εάν αυτό είναι δυνατόν, με αποστειρωμένες γάζες είναι οι ιδανικές συνθήκες μεταφοράς του παιδιού στο νοσοκομείο.

 

Σύνδρομο περίσφιξης από τρίχα (Hair tourniquet syndrome)

Το Σύνδρομο περίσφιξης από τρίχα είναι μια όχι συχνή κατάσταση που είναι δυνατόν να εμφανιστεί στα παιδιά νεογνικής κυρίως ηλικίας και απαιτεί την άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση για να αποφευχθεί μη αναστρέψιμη βλάβη. Οφείλεται σε κυκλοτερή πίεση ενός τμήματος δακτύλου από τρίχα, συνήθως της μητέρας, που διαταρράσει την αιμάτωση του δακτύλου από μικρό βαθμό μέχρι και πλήρη αποκλεισμό αυτής. Εμφανίζεται συχνότερα στα δάκτυλα του ποδιού, αλλά είναι πιθανή η εμφάνιση και στα δάκτυλα του χεριού. Σπανιότερα εμφανίζεται στα γεννητικά όργανα στα αγόρια, αλλά και στα κορίτσια. Το κύριο σύμπτωμα είναι ανεξήγητο κλάμα του παιδιού από  το πόνο που του προκαλεί η ισχαιμία και πιθανόν και η πίεση των νευρικών απολήξεων. Η κλινική εικόνα είναι χαρακτηριστική με εμφανή την περίσφιξη, οίδημα και αλλαγή του χρώματος του δακτύλου. Η παραμόρφωση είναι εύκολο να διαγνωστεί στα δάκτυλα του χεριού, αλλά εύκολα μπορεί να διαφύγει από τα δάκτυλα του ποδιού και από τα γεννητικά όργανα. Έτσι, κάθε παιδί που κλαίει χωρίς ιδιαίτερο λόγο, πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά σε ολόκληρο το σώμα του. Η θεραπεία έγκειται στη άμεση αφαίρεση της αιτίας που προκαλεί τη περίσφιξη μηχανικά, ή χειρουργικά. Η καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία είναι πιθανόν να οδηγήσει σε νέκρωση και απώλεια του εμπλεκόμενου ιστού.

 

Παρόλο που οι σοβαροί τραυματισμοί στα παιδιά δεν γίνονται συνήθως στο χώρο του σχολείου, καλό είναι να αναφέρουμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, απαιτείται να ακολουθηθεί η πιο κάτω σειρά εναργειών.

 • Εξασφάλιση ελεύθερων αναπνευστικών οδών
 • Έλεγχος της αιμορραγίας
 • Άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο. Eάν υπάρχει υποψία τραυματισμού της Σπονδυλικής Στήλης η διακομιδή πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους τραυματιοφορείς.

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στη ψυχολογική υποστήριξη που απαιτεί ένα τραυματισμένο παιδί. Συνήθως παραμένουν ήρεμα καίτοι έχουν υποστεί ακόμα και σοβαρό τραυματισμό. Επηρεάζονται όμως από την αγωνία και την πιθανή ανασφάλεια των δασκάλων ή/και των γονέων τους, καθώς και από το άγνωστο περιβάλλον του νοσοκομείου. Είναι ανάγκη λοιπόν:

 • Να προσπαθήσουμε να τα ηρεμήσουμε
 • Να αποφύγουμε να τα φορτίσουμε με αισθήματα ενοχής
 • Να ενημερώσουμε με ειλικρίνεια και σαφήνεια τους γονείς
 • Να τα πείσουμε ότι οι προθέσεις και προσπάθειες των Γιατρών είναι ειλικρινείς, ότι υπάρχει επάρκεια γνώσεων και ότι κάθε ενέργεια είναι για το καλό τους

Σε ειδικές περιπτώσεις όπως είναι οι βαρείς τραυματισμοί που είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε αναπηρία, η παρακολούθηση και αντιμετώπιση από ειδικούς παιδοψυχίατρους και παιδοψυχολόγους κρίνεται επιβεβλημένη.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest