Συνεργασία του Παναγιώτη Γιαννακόπουλου με τον Γναθοχειρουργό Γεώργιο Κωστάκη για την αντιμετώπιση περιστατικού με καρκίνο στη στοματική κοιλότητα.

Στη σημερινή Χειρουργική πρακτική δεν υπάρχουν στεγανά μεταξύ των ειδικοτήτων της Ιατρικής Επιστήμης. Καθημερινά ειδικότητες διαμετρικά αντίθετες συνεργάζονται με στόχο τη καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η συνεργασία των Ορθοπαιδικών με γνώσεις Μικροχειρουργικής με τους Γναθοχειρουργούς ή τους Ωτολαρυγγολόγους για την αντιμετώπιση ασθενών με εμφάνιση κακοήθειας στη στοματική κοιλότητα και ειδικά στη κάτω γνάθο. Ο καρκίνος αυτός είναι μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου. Προεξάρχοντες προδιαθεσιακοί παράγοντες της νόσου είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Η αντιμετώπισή του είναι καταρχήν χειρουργική, όπου ο εξειδικευμένος στη περιοχή του στόματος και του τραχήλου Χειρουργός καλείται να αφαιρέσει τον όγκο σε αρκετά υγιή όρια (1-2.5 εκατοστά μακριά από τη βλάβη και ανάλογα με το μέγεθος). Σε μεγάλους λοιπόν όγκους προκύπτουν ελλείμματα, η σύγκλειση των οποίων απαιτεί τη χρήση  ελεύθερου κρημνού. Στις περιπτώσεις που το έλλειμμα περιλαμβάνει και οστό η ελεύθερη αγγειούμενη περόνη μαζί με το υπερκείμενο δέρμα είναι ένα εξαιρετικό μόσχευμα που καλύπτει μεγάλο φάσμα περιπτώσεων και ο Ορθοπαιδικός με γνώσεις Μικροχειρουργών τεχνικών καλείται να εφαρμόσει τη τεχνική αυτή. Η μεταφορά της αγγειούμενης περόνης εφαρμόζεται επίσης σε περιστατικά χρόνιων φλεγμονών καθώς και σε ατυχήματα που υπάρχει εκτεταμένο οστικό έλλειμμα.

Η μέθοδος εφαρμόζεται πρόσφατα και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, από ότι γνωρίζουμε για πρώτη φορά σε ιδιωτικό Νοσοκομείο. Η πιο πρόσφατη επέμβαση έγινε από τους Χειρουργούς Κωστάκη και Γιαννακόπουλο στις  29 Ιανουαρίου 2020, όπου οι δύο ομάδες τους χειρούργησαν ταυτόχρονα, ώστε να μειωθεί ο χειρουργικός χρόνος. Η άμεση μετεγχειρητική πορεία κρίνεται ως εξαιρετική. Ανάλογη επέμβαση έγινε πριν λίγο καιρό από τον ΩΡΛ Χειρουργό Γιώργο Δουνδουλάκη σε συνεργασία, πάντα, με τον Παναγιώτη Γιαννακόπουλο. Παρόλο που η τελική έκβαση των περιστατικών είναι εξαρτώμενη από πολλούς παράγοντες, αποτελεί σήμερα τη «state of the art” αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αυτών παθολογιών της στοματικής κοιλότητας.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest