Χειρουργική Χεριού και Ποδιού: Πόσο Κοντά Είναι;

Χειρουργική Χεριού και Ποδιού: Πόσο Κοντά Είναι;

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΧΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΔΙΟΥ: ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ;

Η Ορθοπαιδική σήμερα έχει διαχωριστεί σε πολλές υποειδικότητες. Οι διεθνώς αναγνωρισμένες είναι:
• Χειρουργική Χεριού– Άνω Άκρου
• Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης
• Χειρουργική Αθλητικών Κακώσεων
• Χειρουργική μεγάλων αρθρώσεων Ισχίου και Γόνατος
• Χειρουργική Ποδοκνημικής και Ποδιού
• Μεταβολικά Νοσήματα (οστεοπόρωση κλπ)
Η χειρουργική του Χεριού – Άνω Άκρου είναι ίσως η πιο απαιτητική στην Ορθοπαιδική Χειρουργική πρακτική, καθώς σε ένα μικρό σχετικά χώρο, όπως είναι το χέρι, συνυπάρχουν πολλά ευγενή μόρια (νεύρα, αγγεία, τένοντες κ.λ.π.) και καλύπτονται από ένα υψηλών απαιτήσεων δέρμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο Χειρουργός του Χεριού να έχει μια πλήρη ανατομική γνώση της περιοχής και χρησιμοποιώντας τη τεχνική της διεγχειρητικής μεγέθυνσης και της Μικροχειρουργικής να εκτελεί τις επεμβάσεις με το πλέον ατραυματικό τρόπο και τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για τον ασθενή.
Ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, από την αρχή της πρακτικής του στην Ορθοπαιδική και την ενασχόληση του με τη Χειρουργική του Χεριού – Άνω Άκρου ασχολήθηκε με τα προβλήματα του ποδιού, που είναι συγγενές με το χέρι, έχει παρόμοια ανατομική κατασκευή στο ανθρώπινο σώμα και αφιέρωσε πολύ χρόνο στην αντίστοιχη εκπαίδευση.
Έτσι, συνήθεις Ορθοπαιδικές επεμβάσεις, όπως είναι ο βλαισός μέγας δάκτυλος (που η κοινή του ονομασία είναι «κότσι»), το νεύρωμα Morton, η πτώση των μεταταρσίων, η σφυροδακτυλία, η χρόνια τενοντίτιδα και η ρήξη του Αχίλλειου τένοντα και πολλά άλλα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις υψηλές απαιτήσεις της Χειρουργικής του Χεριού. Η είσφρηση όνυχος και οι λοιπές χειρουργικές παθήσεις των δακτύλων του ποδιού έχουν επίσης υψηλές απαιτήσεις εξειδικευμένης θεραπείας. Στις περιπτώσεις που εμπλέκεται πίεση περιφερικού νεύρου, όπως είναι το Σύνδρομο του Ταρσιαίου Σωλήνα, ή η ύπαρξη τραυματισμένου νεύρου από ατύχημα ή προηγούμενη επέμβαση, η εμπλοκή του έχοντος γνώσεις Μικροχειρουργικής ίσως είναι η μόνη ενδεδειγμένη επιλογή.
Ταυτόχρονα, η Μικροχειρουργική είναι μια πολύ χρήσιμη τεχνική στην επίλυση πολλών προβλημάτων του Κάτω Άκρου, όπως είναι η νέκρωση της μηριαίας κεφαλής, η σηπτική ψευδάρθρωση των μακρών οστών του Κάτω Άκρου (μηριαίου και κνήμης) και τα ελλείμματα οστικά ή δερματικά μετά από ατύχημα ή όγκο στο πόδι και σε ολόκληρο το κάτω άκρο. Το διαβητικό πόδι, οι αλλιώσεις δηλαδή που εμφανίζονται στα Κάτω Άκρα στούς χρόνιους διαβητικούς ασθενείς, απαιτεί ιδιαίτερες ατραυματικές τεχνικές στη χρήση μισχωτών και τοπικών κρημνών για τη κάλυψη των δερματικών νεκρώσεων.
Τέλος οι αρθροσκοπικές τεχνικές, που είναι ιδιαίτερα απαιτητικές στον καρπό και στο χέρι, είναι δυνατόν να φανούν χρήσιμες και στο πόδι (αρθροσκόπηση ποδοκνημικής), υπό την προϋπόθεση ότι ο χειρουργός έχει τη γνώση των απαιτούμενων χειρουργικών αρθροσκοπικών μεθόδων και στο πόδι.
Ασφαλώς, η διεθνής σύγχρονη πρακτική τείνει η Χειρουργική του Ποδιού και της Ποδοκνημικής να αποτελεί αυτόνομη υποειδικότητα της Ορθοπαιδικής και η γνώση και η εμπειρία των συναδέλφων που ασχολούνται, αποκλειστικά, με το αντικείμενο της Χειρουργικής της ποδοκνημικής και του ποδιού είναι πολύ σημαντική. Όμως, πρέπει να τονιστεί ότι η γνώση των Μικροχειρουργικών τεχνικών είναι σε θέση να δώσει λύση σε περιπτώσεις ασθενών που η παραδοσιακή Ορθοπαιδική Χειρουργική δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest