Πελματιαία Απονευρωσίτιδα (Άκανθα πτέρνης)

ΠΕΛΜΑΤΙΑΙΑ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΙΤΙΔΑ

(PLANTAR FASCIITIS)

Η πελματιαία απονεύρωση είναι μια σκληρή, ινώδης ταινία που εκτείνεται από την πτέρνα μέχρι τις κεφαλές των μεταταρσίων, υποστηρίζοντας την ποδική καμάρα, και βοηθώντας στη καθήλωση του δέρματος στους υποκείμενους ιστούς. Απορροφά, επίσης, συνεχώς τις πιέσεις που ασκούνται στο πόδι όταν βαδίζουμε ή τρέχουμε.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι ο ερεθισμός και ή φλεγμονώδης αντίδραση της πελματιαίας απονεύρωσης. Παρουσιάζεται με οξύ πόνο κάτω από την πτέρνα μετά τα πρώτα βήματα το πρωί ή παρατεταμένη καθιστική θέση. Η ύπαρξη οστικής προεξοχής στη κάτω επιφάνεια της πτέρνας, ονομάζεται «Άκανθα», αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα στην εμφάνιση της παθολογίας, χωρίς να αποτελεί την αιτία της. Εν τούτοις, έχει επικρατήσει να αποκαλείται «άκανθα πτέρνης». Η πελματιαία απονευρωσίτιδα έχει συνήθως ένα ιστορικό μεγάλης χρονικής διάρκειας, δεν ανταποκρίνεται στη συνήθη θεραπευτική αγωγή, και ο ασθενής περιφέρεται από γιατρό σε γιατρό, αναζητώντας λύση.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία είναι κατ΄ αρχήν συντηρητική, και περιλαμβάνει;

·          Θεραπεία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και παγοθεραπεία.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αγωγή με αντιφλεγμονώδη για να ελαττώσει το άλγος. Η παγοθεραπεία μπορεί επίσης να ανακουφίσει τον πόνο. H παγοθεραπεία γίνεται με τοποθέτηση παγοκύστης στην πτέρνα και στην ποδική καμάρα 2-3 φορές ημερησίως για να μειωθεί η φλεγμονώδης αντίδραση. Γεμίστε ένα μπουκάλι με νερό και παγώστε το. Κατά την διάρκεια της παγοθεραπείας τοποθετήστε το στο πάτωμα και κυλήστε την ποδική καμάρα πάνω του τουλάχιστον για 10 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο επωφελείσθε ταυτόχρονα των πλεονεκτημάτων της παγοθεραπείας, των ασκήσεων διάτασης και του μασάζ.

·          Ενθέματα υποδημάτων πτέρνης.  Αυτά τοποθετούνται στα υποδήματα για να χαραρώνουν την πελματιαία απονεύρωση και να υποστηρίξουν και  ανακουφίσουν την πτέρνα.

·          Νυκτερινοί νάρθηκες. Πρόκειται για σκληρούς πλαστικούς νάρθηκες, που διατηρούν το πόδι και την ποδοκνημική σε ουδέτερη θέση μετά τις ασκήσεις διάτασης. Αυτό βοηθά στην επούλωση της πελματιαίας απονεύρωσης.

·          Έκχυση τοπικά κορτιζόνης. Η έκχυση κορτιζόνης είναι δυνατόν να ανακουφίσει ή να θεραπεύσει τον πόνο, ειδικά στη περίπτωση που υπάρχει εκσεσημασμένη οστική προεξοχή (άκανθα) που συμμετέχει στην έκλυση των ενοχλημάτων.

·          Ασκήσεις διάτασης. Οι ασκήσεις διάτασης αποτελούν σημαντικό τμήμα της θεραπείας της πελματιαίας απονευρωσίτιδας και πρέπει να γίνονται καθημερινά μέχρι να είστε χωρίς συμπτώματα τουλάχιστον για 3 μήνες.

askisi2.jpg Ασκήσεις διάτασης της γαστροκνημίου μυός με τη βοήθεια μιας πετσέτας.

Τοποθετήστε μια πετσέτα γύρω από τις κεφαλές των μετακαρπίων με το γόνατο σε έκταση. Ασκείτε έλξη στη πετσέτα μέχρι να αισθανθείτε την διάταση στην γαστροκνημία.

Διατηρήστε αυτή την θέση για 30 δευτερόλεπτα

6 επαναλήψεις 2-3 φορές την ημέρα

askisi3.jpg Ασκήσεις διάτασης του υποκνημιδίου μυός σε όρθια θέση

Φόρτιση του ποδιού επί της πτέρνας σε μικρή έξω στροφή με το γόνατο σε κάμψη μέχρι να αισθανθείτε την διάταση στην γαστροκνημία

Διατηρήστε αυτή την θέση για 30 δευτερόλεπτα

6 επαναλήψεις 2-3 φορές την ημέρα

askisi4.jpg Ασκήσεις διάτασης του γαστροκνημίου σε όρθια θέση

Φόρτιση του ποδιού επί της πτέρνας σε μικρή έξω στροφή με το γόνατο σε έκταση και κλίση του σώματος προς τον τοίχο μέχρι να αισθανθείτε την διάταση στην γαστροκνημία

Διατηρήστε αυτή την θέση για 30 δευτερόλεπτα

6 επαναλήψεις 2-3 φορές την ημέρα

askisi5.jpg Ασκήσεις διάτασης της πελματιαίας απονεύρωσης

Τοποθετήστε την ποδοκνημική επί του αντίθετου γόνατος. Ασκήστε ήπια έλξη επί των δακτύλων μέχρι να αισθανθείτε την διάταση στην ποδική καμάρα

Διατηρήστε αυτή την θέση για 30 δευτερόλεπτα

6 επαναλήψεις 2-3 φορές την ημέρα.

Όταν η συντηρητική αγωγή εφαρμόζεται συστηματικά για χρονικό διάστημα πλέον των έξι (6) μηνών και δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, συνιστάται η χειρουργική θεραπεία. Κατ΄ αυτήν εκτελείται διάνοιξη-διατομή της πελματιαίας απονεύρωσης, και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Η χειρουργική θεραπεία έχει επίσης θέση στο σύνδρομο του ταρσιαίου σωλήνα, στο σύνδρομο της πιέσεως του πρώτου κλάδου του έσω πελματιαίου νεύρου και στο σύνδρομο του πρόσθιου ταρσιαίου σωλήνα, παθολογίες που έχουν διαφορετική αιτιολογία, πρέπει να διαγνωστούν σωστά και να αντιμετωπισθούν ανάλογα.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest