Σηπτική Ψευδάρθρωση Κερκίδας

Σηπτική Ψευδάρθρωση Κερκίδας

ΣΗΠΤΙΚΗ ΨΕΥΔΑΡΘΡΩΣΗ ΚΕΡΚΙΔΑΣ

(SEPTIC NONUNION OF RADIUS FRACTURE)

 

Τα κατάγματα του κάτω πέρατος της κερκίδας είναι πολύ συνηθισμένα κατάγματα και συνήθως η έκβασή τους είναι ομαλή είτε επιλεγεί συντηρητική θεραπεία είτε χειρουργική. Όμως, κάποιες φορές τα κατάγματα αυτά δεν επουλώνονται ιδιαίτερα αν συνυπάρξει λοίμωξη. Ο ασθενής που παρουσιάζουμε ήταν 19 χρονών που μετά από ένα ανοικτό κάταγμα εμφάνισε οστική  λοίμωξη, μη πώρωση του κατάγματος και αδυναμία χρήσης του χεριού. Στον ασθενή επιλέχτηκε η αφαίρεση όλου του παθολογικού ιστού από τη φλεγμονή και η γεφύρωση του ελλείμματος με αγγειούμενο οστικό μόσχευμα περόνης. Το αγγειούμενο οστικό μόσχευμα προσφέρει καλή αιμάτωση για τη καταπολέμηση της λοίμωξης και βοηθάει πολύ στη πώρωση του κατάγματος.

Η πώρωση και η ενσωμάτωση του μοσχεύματος υπήρξε ομαλή και πλήρης. Σε δεύτερο χρόνο αποκατεστάθη η σχέση μήκους κερκίδας – ωλένης με βράχυνση της ωλένης. Το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται ως εξαιρετικό. Ο ασθενής έχει πολύ καλό εύρος κίνησης στο καρπό του, έχει δύναμη στο χέρι του, εργάζεται και ζει μια φυσιολογική ζωή. Αν δεν είχε υποβληθεί στη συγκεκριμένη θεραπεία θα ήταν «ανάπηρος» από τα 20 του χρόνια για όλη του τη ζωή.

Το αγγειούμενο οστικό μόσχευμα της περόνης είναι ένας πολύ χρήσιμος οστικός κρημνός στην Ορθοπαιδική, αλλά και σε άλλες ειδικότητες.  Είναι σχετικά, για τον γνώστη της περιοχής, εύκολος στη παρασκευή και τα αγγεία του προσφέρονται για αναστομώσεις. Όταν χρειάζεται, είναι δυνατόν να ληφθεί μαζί με τμήμα δέρματος για να καλύψει ταυτόχρονα ένα δερματικό έλλειμα ή ένα έλλειμα βλεννογόνου στη στοματική κοιλότητα.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest