Παναγιώτης Ν. Γιαννακόπουλος, Ορθοπαιδικός, Χειρουργός Άνω Άκρου

Facebook Twitter YouTube

 • Σεμινάριο Εφαρμοσμένης Χειρουργικής του Άνω Άκρου
  Σεμινάριο Εφαρμοσμένης Χειρουργικής του Άνω Άκρου
 • ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
  ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
 • ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
  ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
 • ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΧΕΡΙΟΥ - ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ
  ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΧΕΡΙΟΥ - ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ
 • ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
  ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Visiting professor

Visiting Professor in Orthopaedics, Drexel University, PA, USA.

Ο  Παναγιώτης  Γιαννακόπουλος  προσκλήθηκε  ως  Επισκέπτης  Καθηγητής  (Visiting  Professor),  από  το  DREXEL  UNIVERSITY,  College  of  Medicine,  στο    Allegheny  General  Hospital,  Pittsburgh,  Pennsylvania,  USA,   συμμετέχοντας  στο  πρόγραμμα  Orthopaedic  Surgery  Grand  Rounds,  στις  14 - 15  Φεβρουαρίου  2011.

Περισσότερα

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Το  Σεμινάριο  Εφαρμοσμένης  Χειρουργικής  του  Άνω  Άκρου  είναι  μια  εκπαιδευτική  δραστηριότητα  που  ξεκίνησε  το  2007,  που  οργανώνεται  σε  ετήσια  βάση  από  το  τμήμα  Χειρουργικής  Χεριού  και  Άνω  Άκρου  - Ορθοπαιδικής  Επανορθωτικής  Μικροχειρουργικής  του  Ιατρικού  Κέντρου  Αθηνών.

Περισσότερα

ΕΠΩΔΥΝΟΣ  ΩΜΟΣ

Ο πόνος στον ώμο, ονομαζόταν για πολλά χρόνια από τους Χειρουργούς Ορθοπαιδικούς «περιαρθρίτιδα του ώμου». Σχεδόν όλοι οι ασθενείς που επισκέπτονταν τον γιατρό με πόνο στον ώμο έφευγαν με τη διάγνωση «έχεις περιαρθρίτιδα του ώμου». 

Τα φάρμακα (αντιφλεγμονώδη), οι ενέσεις (κορτιζόνη) και η φυσιοθεραπεία είναι οι συνήθεις γενικές οδηγίες προς τους ασθενείς, καίτοι συχνά δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Και τούτο είναι λογικό καθώς δεν υπάρχει πάθηση με το όνομα περιαρθρίτιδα. Ο όρος είναι γενικός και δηλώνει παθολογία στην περιοχή του ώμου. 

Σαν αν λέμε δηλαδή οσφυαλγία (πόνος στη μέση) ή πονοκέφαλος.  Δεν καθορίζουμε την αιτιολογία της πάθησης αλλά το σύμπτωμα! Η εξέλιξη της Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και η εξειδίκευσή της στις επιμέρους υποειδικότητες, οδήγησε στην πληρέστερη κατανόηση και εξήγηση των παθολογιών της περιοχής. 

Έτσι σήμερα γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα προβλήματα του ώμου, πηγάζουν από βλάβες, κυρίως στα μαλακά μόρια (μυϊκές ομάδες, σύνδεσμοι και τένοντες) και λιγότερο από οστική συμμετοχή. Τα νοσήματα αυτά είναι δυνατόν να ταξινομηθούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

 • Τενοντοπάθεια των στροφέων
 • Αστάθειες (πρόσθια, οπίσθια, πολυαξονική)
 • Αρθρίτιδες

Άλλες περισσότερο σπάνιες παθολογίες που προκαλούν πόνο στον ώμο, είναι οι νεοπλασίες, οι φλεγμονές καθώς και διάφορα αίτια από τον αυχένα, το άνω άκρο και τις άλλες γειτονικές περιοχές, που αντανακλούν τον πόνο στη περιοχή του ώμου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις παθήσεις του ώμου, πρέπει να έχουμε μια σαφή γνώση της ανατομικής της περιοχής. Ο ώμος σχηματίζεται από το άνω τμήμα του βραχιονίου που ονομάζεται κεφαλή και την ωμοπλάτη. Το σημείο επαφής του βραχιονίου με την ωμοπλάτη λέγεται ωμογλήνη, σχηματίζει την γληνοβραχιόνιο άρθρωση και είναι η κύρια άρθρωση του ώμου. Στη άνω περιοχή της άρθρωσης ευρίσκεται μια οστική απόφυση που λέγεται ακρώμιο.
 
 Μεταξύ της γληνοβραχιονίου αρθρώσεως και του ακρωμίου υπάρχει μια ομάδα μυών, που λέγονται στροφείς του ώμου (rotator cuff), καταφύονται στο άνω τμήμα του βραχιονίου, και έχουν σαν ενέργεια την απαγωγή – ανύψωση του άνω άκρου και την έξω -έσω στροφή.
 
Οι μύες αυτοί είναι ο υπερακάνθιος, ο υπακάνθιος, ο υποπλάτιος και ο ελάσσον στρογγύλος μυς, και αποτελούν ενιαία ομάδα μυών. Πρακτικά, διαχωρίζουν την γληνοβραχιόνιο άρθρωση από τη ευρισκόμενη κάτω του ακρωμίου κοιλότητα που αποτελεί τον υπακρωμιακό χώρο. H γληνοβραχιόνιος άρθρωση και ο υπακρωμιακός χώρος αποτελούν κλειστές κοιλότητες και φυσιολογικά δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.
 

 

Αυτό αποτελεί σημαντική γνώση, που είναι χρήσιμη στη διαφορική διάγνωση των παθολογιών του ώμου.
 
 
Στη εικόνα διακρίνουμε μια σχηματική παράσταση της ανατομίας του ώμου, καθώς και της τενοντοπάθειας των στροφέων. 
 

Η διάγνωση των παθήσεως του ώμου βασίζεται στη λήψη πλήρους ιστορικού και σωστή κλινική εξέταση. Στα αρχικά στάδια μιας παθολογίας στον ώμο έχουμε πόνο στη κίνηση αυτού. Αργότερα, ο πόνος γίνεται μόνιμος, βασανιστικός, και περιορίζει σταδιακά τη κίνηση του ώμου. Η νυκτερινή επιδείνωση είναι πιθανή, αφυπνίζοντας τον ασθενή.

Στις περιπτώσεις ρήξεως των στροφέων, εμφανίζεται σαφής μείωση της έξω στροφής του ώμου. Τα διαγνωστικά τεστ επιβεβαιώνουν τη διάγνωση, ενώ είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τη πιθανή ρήξη των στροφέων. Μια, άλλη, χρήσιμη διαγνωστική δοκιμασία είναι η τοπική έγχυση τοπικών αναισθητικών φαρμάκων (ξυλοκαίνης) στον υπακρωμιακό χώρο, που θα ανακουφίσει τον πόνο και θα επιτρέψει την κίνηση του ώμου στη τενοντίτιδα και το σύνδρομο πρόσκρουσης, σε αντίθεση με τη ρήξη των στροφέων, όπου θα παραμείνει η αδυναμία απαγωγής και έξω στροφής.

Αντίθετα, οι ασθενείς με αστάθεια του ώμου, εμφανίζουν πόνο κυρίως στη έντονη δραστηριότητα και μείωση αυτού στην ηρεμία.

Συχνά είναι απαραίτητη η εκτέλεση μαγνητικής τομογραφίας στην περιοχή και μάλιστα ο συνδυασμός μαγνητικής τομογραφίας με αρθρογράφημα. Σ’ αυτή την περίπτωση χορηγούμε ενδοαρθρικά σκιαγραφικό υλικό στην άρθρωση του ώμου αναζητώντας διαφυγή αυτού από την κλειστή κοιλότητα της άρθρωσης.

Η διαφυγή αυτή θα επιβεβαιώσει την ρήξη κάποιου ανατομικού μορίου (στον υπακρωμιακό χώρο εάν έχουν ρήξη οι στροφείς, περιαρθρικά εάν η βλάβη είναι στον επιχείλιο χόνδρο κ.λ.π) και θα μας κατευθύνει στη σωστή θεραπεία. 

Η συνδυασμένη αυτή εξέταση παρέχει πολύ υψηλό ποσοστό αξιοπιστίας στις τραυματικές αστάθειες του ώμου και στη ρήξη των στροφέων, σε αντίθεση με την απλή Μαγνητική Τομογραφία που εμφανίζει χαμηλό σχετικά βαθμό αξιοπιστίας στις μερικές ρήξεις των στροφέων και στις αποκολλήσεις του επιχειλίου χόνδρου και της εκφύσεως της μακράς κεφαλής του δικεφάλου. 

Σπανιότερα απαιτείται αξονική τομογραφία της περιοχής για τον έλεγχο ενός κατάγματος ή και ηλεκτρομυογράφημα, αναζητώντας κάποια νευρική βλάβη.

Η θεραπεία των παθήσεων του ώμου είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η χειρουργική του ώμου σήμερα τείνει να γίνει αρθροσκοπική όπως άλλωστε και όλων των άλλων μεγάλων αρθρώσεων του ανθρωπίνου σώματος. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:

 • Ασφαλής τεχνική
 • ΑΝΩΤΕΡΗ διαγνωστική και συχνά θεραπευτική ευαισθησία καθώς αριθμός ενδοαρθρικών παθολογιών δεν δύναται να διαγνωστούν – θεραπευτούν με την κλασσική ανοικτή χειρουργική (SLAP lesion – internal impingement κ.λ.π).
 • Ελάχιστη επιβάρυνση του ασθενούς
 • Συχνά δεν απαιτείται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία
 • Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα
 • Mικρότερος χρόνος αποθεραπείας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να απαιτηθεί μια μικρή συμπληρωματική τομή μήκους 2-3 cm (mini open), ειδικά όπου απαιτείται καλύτερη ορατότητα στον υπακρωμιακό χώρο (ρήξη στροφέων, εκτεταμένη ακρωμιοπλαστκή).

Σύμφωνα με έγκυρες διεθνείς αναφορές, η μικρή αυτή τομή, δεν επιβαρύνει το τελικό καλό αποτέλεσμα, σε σχέση με τη κλασική ανοικτή προσπέλαση που αυξάνει σημαντικά το χρόνο αποθεραπείας του ασθενούς.

Σε κάθε όμως περίπτωση, ο αρθροσκοπικός έλεγχος του ώμου, είναι απαραίτητος, για τη διάγνωση και θεραπεία των ενδοαρθρικών παθολογιών, καθώς δεν υπάρχει ασφαλέστερος τρόπος για αυτή τη διαδικασία.

Αντίθετα, η κλασική ανοικτή χειρουργική του ώμου τείνει να εγκαταλειφθεί καθώς παρέχει μειωμένη διαγνωστική ευαισθησία και το μεγάλο χειρουργικό τραύμα προκαλεί αυξημένο μετεγχειρητικό πόνο και σημαντικού βαθμού μετατραυματική δυσκαμψία.

Ολοκληρώνοντας αυτή τη σύντομη ανασκόπηση της παθολογίας και της θεραπείας του ώμου, κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί η αναγκαιότητα της ύπαρξης έμπειρης φυσιοθεραπευτικής ομάδας, καθώς η πρώιμη παθητική και η ελεγχόμενη ενεργητική κινητοποίηση, όπως και η ενδυνάμωση των μυών της ωμικής ζώνης, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας των παθήσεων του ώμου.

 

Πρόπλασμα ώμου, όπου διακρίνονται ευκρινώς οι στροφείς

 

Η πρόσκρουση και τριβή του υπερακανθίου στην απαγωγή του ώμου.

 

 • FESSH.COM
 • Μικροχειρουργική
 • Γιγαντοκυτταρικός 'Ογκος Κερκίδος
 • Συγγενής Ψευδάρθρωση Ώλενης

ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ

Ο ακρωτηριασμός ενός τμήματος του ανθρώπινου σώματος είναι ένας βαρύς τραυματισμός που συχνά οδηγεί σε σοβαρή αναπηρία και σπάνια γίνεται αποδεκτός από τον άνθρωπο. Συμβαίνει κυρίως στο Άνω Άκρο καθώς είναι περισσότερο εκτεθειμένο στον χώρο.

Οι συνθήκες τραυματισμού ποικίλλουν. Ένας πολύ συνηθισμένος ακρωτηριασμός είναι η αποκοπή ενός τμήματος δακτύλου που εγκλωβίζεται από ένα απλό κλείσιμο μιας πόρτας, και εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα στα παιδιά. Τα εργατικά ατυχήματα στο παρελθόν παρουσίαζαν συχνά ανάλογους τραυματισμούς. Τα τελευταία χρόνια έχουν

Read More

ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

YOUR  HANDS  WILL  ONLY  ACHIEVE  WHAT  YOUR  EYES  CAN  SEE!  (Τα  χέρια  σου  μπορούν  να  κάνουν  μόνο,  ότι  βλέπουν  τα  μάτια  σου!).

Παρ΄ όλο  που  η  κατασκευή  και  χρήση  συσκευών  μεγέθυνσης  της  όρασης  για  την  παρατήρηση  του  ουρανού,  και  τη  ναυσιπλοΐα,  είχε  επιτευχθεί  εδώ  και  χιλιετίες,  η  πρώτη  εφαρμογή  στην  ιατρική  έγινε  από  τον   Anton  van  Leeuwenhoek   (1632-1723),  που 

Read More
Οι όγκοι των οστών παραμένουν ένα δύσκολο πρόβλημα στην Ορθοπαιδική, ειδικά όταν έχουν μεγάλη έκταση και αφορούν οστά που δεν μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς συνέπειες για τον ασθενή.Από την άλλη μεριά, η ριζική εκτομή τους είναι σημαντικός παράγοντας για τη μείωση της πιθανότητας της τοπικής υποτροπής, αλλά η αναπλήρωση του οστικού ελλείμματος συχνά παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Read More
Congenital pseudoarthrosis of the ulna presents particular difficulties in its management and, like all congenital pseudoarthroses, it may require several operations which often have little improvement. The case of a young patient with congenital pseudoarthrosis of the ulna in the setting of neurofibromatosis is presented herein. Read More
BetFair F.BetRoll UK Bookies

Παθησεις Ανω Ακρου

Επιλέξετε την κατηγορία Άνω Άκρο για να δείτε όλες τις σχετικές παθήσεις 

Περισσότερα

Παθησεις Κατω ακρου

Επιλέξτε την κατηγορία Κάτω Άκρο για δείτε όλες τις σχετικές παθήσεις

Περισσότερα

Top United Kingdom Bookmakers http://betroll.co.uk/